خوشمزه های فراموش شده!
طبیعی است که در بین روز و سرکار آدم گرسنه شود! به طبع هرچه از مغز و بدن بیشتر کار بکشیم، احتیاج مان به موادغذایی بیشتر است. خیلی ها با انواع شکلات و کیک و بیسکوییت ها خودشان را سرگرم می کنند و خیلی ها هم با چای. این حجم مصرف قند مصنوعی، رنگ خوراکی، نگهدارندهها و اسانسها در حالی است که جایگزینهای کاملا طبیعی و پرخاصیتی برای تمام مصارف خوراکی ما وجود دارد، که با قیمتی ارزانتر یا مشابه، کاملا در دسترساند. فقط کمی فراموش شدهاند. جایگزین هایی که قدیم ها درجیب خیلی ها پیدا می شد و حالا جایش را به شکلات و آبنبات و آدامس داده!
خرما: عربها ضرب المثلی دارند که میگوید: «خواص درخت خرما به اندازه روزهای سال است.» خرما یکی از میوههایی است که انرژی بدن را به سرعت بازیابی میکند، برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است، ضد یبوست است، برای تعادل اعصاب، دردکمر، کمبود آهن و ... هم توصیه شده است. نگهداری انواع خرمای خشک، آسان و بی دردسر است. میتوان چند عدد از آن را همیشه همراه خود داشت یا یک بسته کوچک خرمای خشک را در کشو میز اداره گذاشت. چیپس خرما که این روزها فراوان شده هم، یکی از بهترین جایگزینهای قند برای مصرف چای روزانه است که انواع مختلفی چون دارچینی، قهوهای، زنجفیلی و ... از آن به بازار آمده و از نظر طعم و مزه کاملا با شکلات قابل مقایسه است. از امام رضا(ع) در حدیثی نقل شده: «شیعیان ما خرما دوست دارند. »
مویز: نوعی کشمش سیاه است که از انگور شاهانی تهیه می شود. ارزش غذایی مویز از سایر کشمشها بیشتر است و اثرات قابل توجهی در انرژیزایی، کمکردن غلظت خون، ناراحتیهای گوارشی و تسکین درد دارد. در احادیث به خوردن بیست و یک مویز هر صبح در حالت ناشتا توصیه شده که علاوه بر بالابردن قدرت ذهن و حافظه، آن را درمان بسیاری از بیماریها دانستهاند. امام علی(ع) میفرمایند: «خوردن بیست و یک عدد مویز سرخ، هر صبح ناشتا، همه بیماریها را دور میکند، مگر بیماری مرگ را.»
نخودچی کشمش: یکی از تنقلات پرمصرف دهههای گذشته که اغلب به عنوان میان وعده همراه جوانان و نوجوانان بود. آجیل مغذی، خوشطعم و ارزان قیمتی که امروزه کمتر کسی به سراغ آن میرود. نخودچی کشمش علاوه بر سیرکنندگی و انرژی زایی، دارای خواص دارویی فراوان است. به گونهای که متخصصان طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماریها در کنار نسخه اصلی، مصرف روزانه یک مشت نخودچی کشمش را هم ضمیمه می کنند. کشمش و نخود هر دو منبع آهن و کلسیماند و اثر قابل توجهی در سلامت استخوانها و استحکام آنها و افزایش ایمنی بدن دارند. علاوه بر این، کشمش هم بر خلاف ظاهر شیرینش، به خاطر خواص ضدباکتریایی، برای کاهش پوسیدگی دندان و درمان بیماریهای لثه توصیه میشود.
سنجد: پای ثابت سفرههای هفت سین که به همین بهانه، شاید سالی یکبار چند دانه ای از آن را بچشیم. اما میوه سنجد، غیر از سین اولش، خواص بسیاری دارد که انسان را به فکر می اندازد تا در تنقلاتش جایی هم برای آن باز کند. سنجد منبع ویتامین C است و مصرف منظم آن، از ورود عفونت به بدن جلوگیری می کند. مسکنی قوی است و تحقیقات پزشکی اثرات آن را در کاهش درد بعضی بیماری ها چون آرتروز، از استامینوفن موثرتر دانستهاند. خواص آنتی اکسیدانی بالایی دارد و طب سنتی و جدید عصاره آن را به عنوان دارو استفاده میکنند. طعم گس شیرین و بافت آردی آن، میتواند در کنار میوههای دیگری چون عناب، انجیرخشک و مغزها، ترکیب جدید و پرخاصیتی را در ظرف آجیل ایجاد کند.
کشک: یکی از فراوردههای لبنی که صددرصد بومی است و ساخت آن برای اولین بار به ایرانیان نسبت داده شده. خیلی از افراد عادت دارند موقع فیلم دیدن، فکر کردن روی یک مسئله یا مط
العه، چیزی بخورند. حجم ماده غذایی مصرف شده در این زمانها اغلب بالاست و کالری زیادی را وارد بدن میکند. بهترین خوراکی برای این افراد کشک است. کشک باوجود حجم کم، زمان طولانی انسان را مشغول میکند. علاوه برآن با اینکه گرسنگی را کاهش میدهد، حجم کمی از معده را اشغال میکند و این عوامل سبب میشود تا نقش قابل توجهی در کاهش وزن داشته باشد. کشک سنتی غیرکارخانه ای، یک ماده غذایی معجزه آسا محسوب میشود که هیچ ماده غذایی به اندازه آن پروتئین ندارد، همه خواص شیر را دارد و به علت حجم بالای کلسیم و فسفر موجود، عامل موثری در پیشگیری از پوکی استخوان است. فقط بدی اش این است که ذراتش بین دندان هایتان بماند و راه حل ش همراه داشتن یک مسواک در محل کار است!
برگه ها: از بستهبندی های فانتزی و گران میوه خشک که این روزها در آجیل فروشی ها رایج شده که بگذریم، خشک کردن برخی میوهها از قدیم معمول بوده و پای ثابت شبنشینی های زمستانی به شمار میآمده است. برگه سیب، زردآلو، هلو، آلو و توت خشک، هنوز هم با قیمتهای مناسبی در بازار پیدا میشود و علاوه بر طعم و مزه همهپسند، تمام خواص میوه را هم داراست. در مقایسه با آجیلهایی چون بادام و پسته، سبک و زودهضماست و میتواند میان وعده کمکالری و پر ویتامینی به حساب آید که جایگزین اسنکهای کارخانهای شود.